Τα πιο φημισμένα και εύγεστα προϊόντα της Ζακύνθου ανάλογα βέβαια με την εποχή που παράγονται και που κάθε επισκέπτης πρέπει να δοκιμάσει είναι το λάδι, το κρασί, η σταφίδα, η γραβιέρα λαδιού, η μυζήθρα, το χοιρομέρι, το νεροκρέμμυδο (μπελουσιώτικο γλυκό κρεμμύδι), πεπόνια και αγριοφράουλες. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το περίφημο ζακυνθινό μαντολάτο, το παστέλι και τις φιτούρες.
Σταφίδα
Σε μεγάλες εκτάσεις της Ζακύνθου καλλιεργείται η μαύρη σταφίδα, η οποία δεν κατάλληλη μόνο για τροφή, αλλά χρησιμοποιείται και για την παρασκευή άλλων προϊόντων όπως το οινόπνευμα. Η καλλιέργεια της σταφίδας είναι επιδοτούμενο γεωργικό προϊόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές εσόδων για την τοπική κοινωνία της Ζακύνθου.

Κρασί
Οι μεγάλες εκτάσεις με αμπελώνες στη Ζάκυνθο παράγουν κρασί που ικανοποιεί κάθε ανθρώπινο γούστο με την μυρωδιά, το χρώμα, τη γεύση του αλλά και τις πολλές ποικιλίες του. Στη Ζάκυνθο καλλιεργούνται 19.000 στρέμματα αμπελιών με πάνω από 60 διαφορετικές ποικιλίες, αρκετές από τις οποίες είναι τοπικές. Καλλιεργούνται κόκκινες ποικιλίες όπως ο Αυγουστιάτης, ο Κατσακούλιας, το Σταφιδοστάφυλο, η Μαύρη Ρομπόλα. Ο κάμπος βγάζει λευκά κρασιά όπως η γνωστή Βερντέα, η οποία καλλιεργείται από το 1800. Στα Μεσόγεια καλλιεργούνται οι ποικιλίες Γουστολίδι, Παύλος, Σκιαδόπουλο. Θεωρείται παράδοση για κάθε σπίτι στη Ζάκυνθο να παράγει το δικό του κρασί με τον παραδοσιακό τρόπο στα πατητήρια ή και με τις καινούργιες τεχνικές που σέβονται πάντα την παράδοση και την ποιότητα. Στο νησί υπάρχουν και πολλοί επαγγελματίες παραγωγοί κρασιού που εμφιαλώνουν και διαθέτουν το κρασί στην τοπική αγορά αλλά και σε άλλες αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να δοκιμάσει τις ποικιλίες κρασιού στα εκάστοτε οινοποιεία του νησιού.

Ελαιόλαδο
Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί κατάφυτο από ελαιόδεντρα και το κυριότερο προϊόν παραγωγής αλλά και κύρια πηγή εσόδου για τους ζακυνθινούς γεωργούς είναι το ελαιόλαδο. Στα ελαιοτριβεία του νησιού το λάδι παράγεται με τον παλιό φυσικό τρόπο που πιστοποιεί την ποιότητα του παρεχόμενου προϊόντος. Υπάρχουν πολλοί ελαιοπαραγωγοί αλλά και καταστήματα τροφίμων από τα οποία μπορεί κανείς να προμηθευτεί το γνήσιο ζακυνθινό λάδι. Επίσης τα τελευταία χρόνια στο νησί έχει αναπτυχθεί η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς που παράγεται στα αντίστοιχα βιολογικά ελαιοτριβεία. Οι παραγωγοί δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα και λιπάσματα για την καλλιέργεια της ελιάς.

Μέλι
Το ζακυνθινό μέλι είναι γνωστό για την καθαρότητα και τη γνησιότητά του. Παράγεται από τοπικούς παραγωγούς κυρίως στο ορεινό τμήμα του νησιού με φυσικό και παραδοσιακό τρόπο που πιστοποιεί την ποιότητά του. Μπορεί κανείς να προμηθευτεί μέλι από τους τοπικούς παραγωγούς αλλά και από σημεία και καταστήματα πώλησης τοπικών προϊόντων.

Μαντολάτο - Παστέλι - Φιτούρα
Εκτός από τα τοπικά παραγόμενα φυσικά προϊόντα, υπάρχουν τα ζακυνθινά γλυκίσματα τα οποία παράγονται αποκλειστικά στην Ζάκυνθο με πρωτότυπες συνταγές που χάνονται στο βάθος του χρόνου.
Το μαντολάτο είναι ένα τοπικό γλύκισμα που παρασκευάζεται με ασπράδια αυγών, μέλι ή ζάχαρη και αμύγδαλο και καταναλώνεται από τους Ζακυνθινούς και όχι μόνο, κυρίως, κατά την περίοδο του Καρναβαλιού. Σε ένα χάλκινο καζάνι που βρίσκεται πάνω σε σιγανή φωτιά βάζουν ντόπιο μέλι που το χτυπούν με ένα ειδικό ξύλο επί μια ώρα. Μόλις το μέλι καθώς το σηκώνουν κάνει κλωστές, προσθέτουν ασπράδι αυγού το οποίο είναι καλά χτυπημένο. Στη συνέχεια χτυπούν με το ίδιο ξύλο επί τέσσερις ώρες και προσθέτουν καβουρδισμένα αμύγδαλα. Τέλος το τοποθετούν σε λεπτά φύλλα ζύμης αλευριού και το τεμαχίζουν.
Το παστέλι παρασκευάζεται με σουσάμι και μέλι με την προσθήκη ζαχαρωτών και αμύγδαλου ενώ η φιτούρα παρασκευάζεται με σιμιγδάλι και νερό, τηγανίζεται σε ελαιόλαδο και περιχύνεται με ζάχαρη και κανέλα. Το παστέλι και η φιτούρα καταναλώνονται κυρίως στα πανηγύρια και παρασκευάζονται σε υπαίθριους πάγκους.