Παραλία με: Αμμο
Απόσταση από την πόλη Ζακύνθου: 17χλμ.
Βαθμολογία: 9/10
Βρίσκεται στην περιοχή: Αγιος Νικόλαος - Βασιλικός
Ανήκει στο Δήμο: Ζακυνθίων
Γεωγραφική θέση: Γ. πλάτος: Β 37,43 - Γ. μήκος: Α 20,59
Αλλες κοντινές παραλίες: Γέρακας, Δάφνη, Ιόνιο, Μπανάνα, Πόρτο Ζόρο, Πόρτο Ρώμα, Ρηλάξ, Σεκάνια 
Αλλες παραλίες στο ίδιο Δήμο: Αργάσι, Γέρακας, Δάφνη, Δημοτική Ακτή, Ιόνιο, Κρυονέρι, Μπανάνα, Πόρτο Ζόρο, Πόρτο Ρώμα, Ρηλάξ, Σεκάνια 

Η παραλία του Αγίου Νικολάου έχει πάρει το όνομα της από το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται σε ένα μικρό λόφο, στην άκρη της ακτής. Είναι η πιο κοσμοπολίτική παραλία του νησιού.
Έχει παραθαλάσσια μπαράκια με δυνατή μουσική και δυνατότητα πολλών θαλάσσιων σπορ. Ακόμα υπάρχουν άφθονες ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Η περιοχή του Βασιλικού, όπου βρίσκεται η παραλία του Αγίου Νικολάου, είναι τουριστικά ανεπτυγμένη αλλά συγχρόνως αραιοκατοικημένη οπότε συνίσταται να έχετε κάποιο μεταφορικό μέσο για να κινήστε στην περιοχή και για να επισκεφθείτε τις πολλές και παραδοσιακές Ταβέρνες με την αυθεντική Ζακυνθινή κουζίνα.

Αυτό που κάνει την περιοχή τόσο όμορφη, είναι ο συνδυασμός της πυκνής βλάστησης (κυρίως πεύκα) με το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Τα μπαρ στο Βασιλικό είναι ελάχιστα. Αλλωστε οι παραθεριστές επιλέγουν την περιοχή κυρίως λόγω της φυσικής της ομορφιάς, της ποικιλίας σε αμμουδερές παραλίες και της ηρεμίας που προσφέρει.