Παραλία με: Αμμο
Απόσταση από την πόλη Ζακύνθου: 9 χλμ.
Βαθμολογία: 10/10
Βρίσκεται στην περιοχή: Λαγανάς
Ανήκει στο Δήμο: Λαγανά
Γεωγραφική θέση: Γ. πλάτος: Β 37,44 - Γ. μήκος: Α 20,53
Αλλες κοντινές παραλίες: Αγιος Σώστης, Καλαμάκι, Μαραθωνήσι, Πόρτο Κούκλα
Αλλες παραλίες στο ίδιο Δήμο: Αγιος Σώστης, Καλαμάκι, Λίμνη Κεριού, Μαραθίας, Μαραθωνήσι, Πόρτο Κούκλα

Η παραλία του Λαγανά είναι η πιο πολυσύχναστη, κοσμοπολίτικη και ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή της Ζακύνθου. Η παραλία είναι απέραντη αφού έχει μήκος 9 χμ. Αποτελείται από άμμο και τα νερά της είναι ζεστά, ρηχά και καταγάλανα. Υπάρχουν άφθονες ομπρέλες και ξαπλώστρες για ενοικίαση και πολλές θέσεις πάρκινγκ δίπλα στην παραλία αφού οι δίοδοι προς αυτήν είναι πάρα πολλοί.
Αν σας ενοχλεί η πολυκοσμία που υπάρχει στο κεντρικό σημείο της παραλίας, δεν έχετε παρά να περπατήσετε λίγο πιο πέρα για να βρείτε ένα πιο ήσυχο μέρος.
Τα θαλάσσια σπορ δεν επιτρέπονται γιατί ο κόλπος αυτός είναι ο εκλεκτός της χελώνας Caretta- Caretta για την αναπαραγωγή της. Υπάρχουν όμως αρκετές βάρκες που κάνουν περιηγήσεις στον κόλπο αυτό και επισκέπτονται το Μαραθονήσι και αν σταθείτε λιγάκι τυχεροί μπορεί να θαυμάσετε από κοντά την προαναφερθείσα χελώνα. Από την παραλία του Λαγανά ξεκινούν ακόμα και καΐκια για καταδύσεις. Υπάρχει ακόμα πληθώρα παραθαλάσσιων μπαρ και ταβερνών όπου μπορείς να απολαύσεις την ζακυνθινή κουζίνα.
Για την προστασία των χελωνών ο κόλπος του Λαγανά και οι περιοχές που έγκειται σε αυτόν, ανακηρύχθηκαν σε Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο και από τότε η ανοικοδόμηση ελαττώθηκε και τα μηχανοκίνητα θαλάσσια σκάφη απαγορεύθηκαν. Η περίοδος ωοτοκίας τους συμπίπτει με την θερινή περίοδο διακοπών. Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αύγουστου οι θηλυκές χελώνες βγαίνουν στην ακτή για να γεννήσουν τα αυγά τους, θάβοντάς τα 50 εκατοστά κάτω από την άμμο.
Η ζεστή άμμος θρέφει τα αυγά και τα μωρά χελωνάκια βγαίνουν από τις φωλιές τους 8 βδομάδες αργότερα. Απαγορεύεται επίσης η παραμονή επισκεπτών μετά τη δύση του ήλιου. Μπορείτε όμως, κατά τη διάρκεια της μέρας, με τα βαρκάκια που έχουν γυάλινο πάτωμα να δείτε τις χελώνες στη θάλασσα όσο κολυμπούν.
Επίσης σε κάποια σημεία της παραλίας γίνονται συχνά δρομολόγια με βαρκάκια που σας πηγαίνουν σε κοντινές παραλίες.