Η εκκλησία της Αγίας Μαύρας βρίσκεται  στο χωριό Μαχαιράδο 10 περίπου χμ από την πόλη της Ζακύνθου. Εξωτερικά δεν παρουσιάζει κάτι το εντυπωσιακό αλλά στο εσωτερικό την διακοσμούν αξιόλογες τοιχογραφίες και εικόνες. Ο  ρυθμός που είναι χτισμένη είναι η απλή βασιλική. Η εκκλησία έπαθε αρκετές ζημιές με την θεομηνία του 1953, οι φιλόθρησκοι όμως κάτοικοι του χωριού την αναστήλωσαν.
Το  πυργοειδές βενετσιάνικο καμπαναριό της αρκεί για να της δώσει την επιβλητικότητα που της αξίζει. Είναι μοναδικής ομορφιάς και αξεπέραστης αρχιτεκτονικής με τέσσερις καμπάνες. Λόγω του ύψους και της θέσης του, ο ήχος που παράγουν οι καμπάνες του μεταφέρεται σε μία πολύ μεγάλη απόσταση. Στο εσωτερικό της Αγίας Μαύρας φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της, στολισμένη από αμέτρητα αφιερώματα-στολίδια των πιστών.
Σύμφωνα με την παράδοση η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Μαύρας βρέθηκε από ένα βοσκό κρεμασμένη σε ένα δέντρο. Ο βοσκός την μετέφερε κάθε πρωί στο χωριό του αλλά κάθε βράδυ η εικόνα επέστρεφε στον αρχικό της τόπο. Σε εκείνη την τοποθεσία χτίστηκε αργότερα και η εκκλησία που την φιλοξενεί. Η εικόνα φημολογείται ότι βρέθηκε και μεταφέρθηκε στην Ζάκυνθο από την Αίγυπτο μέρος στο οποίο έζησε η Αγία Μαύρα.
Το χρυσόγλυπτο τέμπλο και οι τοιχογραφίες σπουδαίων ζωγράφων ( Πελεκάση, Λάτση κ.α.) που την στολίζουν εντυπωσιακά, αποτελούν ακόμα ένα πόλο έλξης για πολλούς ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες που την επισκέπτονται καθημερινά για να την θαυμάσουν και να την τιμήσουν.
Η εκκλησία γιορτάζει κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου και το πανηγύρι της είναι τόσο πλούσιο, που μόνο το πανηγύρι του Αγ. Διονυσίου μπορεί να το συναγωνιστεί. Την ημέρα της γιορτής της, γίνεται ολονυκτία και όλο το χωριό ξενυχτάει και βρίσκεται στο πόδι. Το πανηγύρι λαμβάνει χώρα το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου για να προσελκύει το ενδιαφέρον των γύρω χωριών. Τον Δεκέμβριο του 2005 την έκαψαν και την λήστεψαν.
Πάλι όμως με προσπάθειες των κατοίκων του χωριού αλλά και με δωρεές όλου του νησιού την επανέφεραν στην αρχική της κατάσταση.