Τα Ριζοχώρια ονομάστηκαν έτσι γιατί βρίσκονται όλα στους πρόποδες του Βραχίωνα (Ρίζα) και συνθέτουν την κατ` εξοχήν αγροτική Ζάκυνθο. Δείτε στον Παντοκράτορα την εκκλησία του Σωτήρα, στο Μουζάκι την εκκλησία του Αγίου Νικολάουμε εξαιρετικά έργα τέχνης, και στο Βουγιάτο την εκκλησία τουΑγίου Δημητρίου, όπου στην αρχαιότητα υπήρχε ναός της Αρτέμιδος Οπιταίδος. Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Υπεραγίας Θεοτόκου στα Λαγκαδάκια, καθώς και το παλιό χωριό, με την υπέροχη θέα στην πεδιάδα, όπως και τα πέτρινα καμπαναριά του Αγίου Γεωργίου και τουΑγίου Ανδρέα. Στο Φιολίτη μπορείτε να δείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Σχίνων με το πέτρινο καμπαναριό της και στο Φαγιά το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας, καθώς και την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας με το κωδωνοστάσι της, έξοχα δείγματα της ζακυνθινής αρχιτεκτονικής. Επισκεφθείτε στα Πηγαδάκια το λαογραφικό Βερτζάγιο Μουσείο, όπου μπορείτε να γνωρίσετε πώς ήταν η αγροτική ζωή του νησιού το 19ο αιώνα.

Στα νησιά του Ιονίου ο άνεμος του πολιτισμού έπνεε πάντοτε από τη Δύση
Όποια χρονική στιγμή βρεθείτε στη Ζάκυνθο, πρέπει να ενημερωθείτε για το πλήθος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων: τα λαϊκά πανηγύρια, τις θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, τα μοναδικά θεατρικά δρώμενα, τις θρησκευτικές γιορτές, τα σπάνια ήθη και τα έθιμα. Η Ζάκυνθος κουβαλά μια μακραίωνη ιστορία παραδόσεων που συνθέτουν τον Πολιτισμό της.
Ζήστε από κοντά τις μοναδικές στιγμές!!!
Ένα νέο πολιτιστικό γεγονός για τη Ζάκυνθο αποτελεί η Διεθνής Συνάντηση Τέχνης και Δημιουργίας, κατά την όποια διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες συναντιούνται κάθε καλοκαίρι στη Ζάκυνθο και δημιουργούν μαζί έργα τέχνης εμπνευσμένα από την φυσική ομορφιά και την κουλτούρα του νησιού.

Info
Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας www.museumhelmis.gr
Συναντήσεις Τέχνης & Δημιουργίας www.zakynthosfestival.gr
Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος www.tragoudistades.com
Γκιόστρα της Ζακύνθου www.giostradizante.gr
Πολιτιστικός Σύλλογος Σκουλικάδου www.erotokritos.net