Στα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου, στο νοτιοδυτικό άκρο της Ελλάδας, υπάρχει η Ζάκυνθος, η γη των ποιητών, των ζωγράφων, της μουσικής και του τραγουδιού.
Ο Όμηρος αποκαλεί τη Ζάκυνθο «Υλήεσσα», ο Πλίνιος «Υλώδη» και ο Βιργίλιος «Nemorosa», ονομασίες που έχουν σχέση με την ειδυλλιακή ομορφιά του νησιού, τα πλούσια δάση και την καταπράσινη φύση του. Η Ζάκυνθος μπορεί να προσφέρει ένα μαγευ¬τικό ταξίδι στο χρόνο για τους λάτρεις του πο¬λιτισμού, αφού γνώρισε την Αναγέννηση και το Διαφωτισμό.

Το νησί κατοικείται από την Παλαιολιθική Εποχή και, λόγω της σπουδαίας γεωγραφικής του θέσης, αποτέλεσε, αφενός, σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης και, αφετέρου, πόλο έλξης για τους αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τους κόμιτες του Βασιλείου της Νεαπόλεως, τους Βενετούς, τους Γάλλους, τους Ρώσους και τους Άγγλους. Η Ζάκυνθος σήμερα αποτελεί ιδανικό προορισμό. Έχει απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις και ακτο-πλοϊκές με την Πελοπόννησο, την Κεφαλονιά και την Ιταλία. Το υπέροχο ζεστό κλίμα της είναι εκείνο που χιλιάδες χρόνια οδηγεί τη χελώνα Caretta - caretta στις παραλίες της Ζακύνθου για να επωάσει τα αυγά της στη χρυσή άμμο των ωραιότερων παραλιών της Μεσογείου.
Ο χειμώνας είναι ήπιος, με υψηλές θερμοκρασίες και η ηλιοφάνεια πολύ μεγάλη. Από το Μαίο, μέχρι και τον Οκτώβριο στη Ζάκυνθο δυανύουμε ένα μεγαλο καλοκαίρι. Παραδεισένιες παραλίες, κοσμοπολίτικη διασκέδαση, γευστική ντόπια κουζίνα, δρα¬στηριότητες, πανηγύρια και γιορτές, κα-ντάδες και αρχιτεκτονική, χωριουδάκια και βαρκάκια, περίπατοι και ανακαλύψεις, καφέ και ψώνια, συνθέτουν μια αναμφισβήτητη επιλογή προορισμού που υπόσχονται ανε¬πανάληπτες φιλόξενες διακοπές.

Κείμενα από Δήμο Ζακύνθου