Οι θαλάσσιες χελώνες είναι ερπετά και η θερμοκρασία του σώματός τους εξαρτάται από το περιβάλλον. Ζουν περίπου 70-80 χρόνια και η ενήλικη χελώνα ζυγίζει περίπου 80 κιλά. Το μήκος της φτάνει το ένα μέτρο και αναπνέει με πνευμόνια, γι`αυτό χρειάζεται να βγαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας να αναπνεύσει. Στην ηλικία 25-30 χρονών είναι έτοιμες για αναπαραγωγή. Στις αρχές της άνοιξης, κάθε χρόνο, έρχονται στο νησί μας για να ζευγαρώσουν και να αποθέσουν τα αυγά τους στις παραλίες του κόλπου του Λαγανά. Το ζευγάρωμα γίνεται πολύ συχνά μέσα στον κόλπο, αρκετά κοντά στην ακτή. Αρχίζουν να γεννούν τα αυγά τους από τα τέλη του Μάη μέχρι και τα τέλη του Αυγούστου. Ένα χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι «η φιλοπατρία» αφού επιστρέφουν οι χελώνες στις παραλίες όπου γεννήθηκαν για να αφήσουν τα αυγά τους.

Κατά την διάρκεια της νύχτας, από τις 11 έως τις 6 το πρωί, βγαίνουν στην παραλία και επιλέγουν το κατάλληλο μέρος στο οποίο θα γεννήσουν. Η χελώνα δημιουργεί ένα βαθούλωμα στην άμμο, στο οποίο θα βολέψει το βαρύ της σώμα. Σκάβει ένα λάκκο περίπου 40 εκατοστών όπου γεννάει κατά μέσο όρο 120 αυγά. Αφού αφήσει τα αυγά της σκεπάζει τον αυγοθάλαμο με τα πίσω πτερύγια και στη συνέχεια καμουφλάρει όλη την περιοχή της φωλιάς πετώντας στεγνή άμμο με τα μπροστινά της πτερύγια και στη συνέχεια επιστρέφει στη θάλασσα. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται 3 με 4 φορές την περίοδο της αναπαραγωγής. Είναι πολύ πιθανό το πρωί πάνω στις παραλίες ωοτοκίας να δει κανείς τα ίχνη τους. Πολλές φορές οι φωλιές των χελωνών γίνονται σε τέτοιο σημείο που χρειάζονται προστασία και γι`αυτό το σκοπό τοποθετούνται προστατευτικά κλουβιά. 40-60 μέρες αργότερα θα βγουν τα χελωνάκια από την φωλιά. Μόνο το 60-70% των αυγών θα εκκολαφθεί. Το χελωνάκι έχει μήκος περίπου 5 εκ. και ζυγίζει 16 γρ. ,έχει σκούρο σταχτί χρώμα και μαλακό κέλυφος. Όταν βγουν από την φωλιά τους θα κατευθυνθούν προς το φωτεινό σημείο όπου σε μια φυσική παραλία το σημείο αυτό είναι η θάλασσα. Μερικές φορές ο τεχνητός φωτισμός πίσω από τις παραλίες τα αποπροσανατολίζει, με αποτέλεσμα να οδηγούνται προς την στεριά. Πολύ λίγα χελωνάκια καταφέρνουν να οδηγηθούν στην θάλασσα καθώς αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους όπως πουλιά, σκυλιά, αρουραίοι που τα τρώνε. Αυτά που καταφέρνουν να μπουν στη θάλασσα κολυμπάνε συνεχώς για 2 μέρες και μετά παρασύρονται από τα ρεύματα. Επιστήμονες υπολογίζουν ότι μόνο ένα με δύο χελωνάκια στα χίλια θα καταφέρει να ενηλικιωθεί και να μας επισκεφτεί στο μέλλον.

Οι θαλάσσιες χελώνες Caretta - Carreta διάλεξαν ως κύριο βιότοπο αναπαραγωγής και ωοτοκίας τους την Ζάκυνθο και πιο συγκεκριμένα τις περιοχές, που περικλείονται μέσα στον κόλπο του Λαγανά, Καλαμάκι, Λαγανάς, Δάφνη, Πελούζο, Μαραθονήσι Γέρακας και Σεκάνια. Με την αύξηση του τουρισμού ξεκίνησε η συρρίκνωση του βιοτόπου αναπαραγωγής στον κόλπο του Λαγανά, με απώλεια σημαντικού ζωτικού χώρου και αποτέλεσμα την ιδιαίτερα υψηλή πυκνότητα φωλιών στις παραλίες με λίγες σχετικά οχλήσεις (Σεκάνια, Μαραθονήσι, και Δάφνη).


Για την προστασία της χελώνας Caretta-Caretta έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες και σημαντικά βήματα. Το μεγαλύτερό από αυτά είναι ο χαρακτηρισμός του Κόλπου του Λαγανά και των περιοχών που εφάπτονται σε αυτόν ως "Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο". Ο χαρακτηρισμός αυτός επέφερε πολλές αλλαγές στις περιοχές αυτές. Τα μηχανοκίνητα σκάφη που σκότωναν τις χελώνες απαγορεύτηκαν ή η κυκλοφορία τους περιορίστηκε με χαμηλή ταχύτητα κατά την είσοδο και έξοδό τους στον κόλπο του Λαγανά. Η ανοικοδόμηση ελαττώθηκε και σε ορισμένα σημεία απαγορεύτηκε τελείως. Εκτός από τα κρατικά μέτρα που εφαρμόζονται, έχουν δημιουργηθεί και ανεξάρτητοι οργανισμοί που κυρίως εθελοντικά φροντίζουν για την προστασία αυτού του σπάνιου είδους. Πρόσφατα το Παγκόσμιο Ταμείο για την φύση (WWF) εξαγόρασε την παραλία των Σεκανίων, απομονώνοντας την από κάθε επισκέπτη και προσφέροντας την ολοκληρωτικά στις χελώνες. Οι παραλίες που αποτελούν προορισμό για την Caretta-Caretta φυλάσσονται ενώ υπάρχουν ειδικά περίπτερα που ενημερώνουν τους επισκέπτες.