Η Ζάκυνθος διαθέτει μια ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ο υψηλός δείκτης βροχοπτώσεων δημιούργησε ένα πλούσιο περιβάλλον κατάφυτο από δέντρα και δάση, με ποικιλία σπάνιων λουλουδιών και άνθεων. Το περιβάλλον στο νησί έχει γίνει αντικείμενο ενδιαφέροντος επειδή στις νότιες ακτές του νησιού και συγκεκριμένα στον κόλπο του Λαγανά αναπαράγεται η θαλάσσια χελώνα Caretta- Caretta, ένα σπάνιο είδος χελώνας που προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις και την ελληνική νομοθεσία. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο με αποκλειστικό στόχο την προστασία αυτής. Επίσης στις απόκρημνες δυτικές ακτές του νησιού ζει και αναπαράγεται η φώκια Monachus- Monachus που και αυτή προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία.
Η Ζάκυνθος στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ορεινή, με χαμηλά πευκόφυτα δάση και εύφορους κάμπους. Στα βόρεια, ανατολικά και νότια αμέτρητες είναι οι όμορφες παραλίες της, ενώ στα δυτικά στις επιβλητικές βραχώδεις ακτές της, σχηματίζονται πολλές θαλάσσιες σπηλιές. Το συνολικό μήκος των ακτών της είναι 154 τ. χμ. Ο κόλπος του Λαγανά αποτελεί μια μεγάλη βιολογική ποικιλότητα που οφείλεται στην ύπαρξη πολύ σημαντικών οικοτόπων, όπως οι αμμώδεις παραλίες και οι βραχώδεις ακτές. Στους οικότοπους αυτούς αναπτύσσονται χαρακτηριστικές και συχνά μοναδικές φυτικές και ζωικές κοινότητες. Επίσης στον συγκεκριμένο κόλπο έχουν εντοπιστεί εκτεταμένα λιβάδια ποσειδωνίας. Τα οικοσυστήματα της ποσειδωνίας αποτελούν τα θαλάσσια τροπικά δάση της Μεσογείου. Αποτελούν περιοχές υψηλής παραγωγικότητας που φιλοξενούν έναν πολύ μεγάλο αριθμό ασπόνδυλων ειδών και ψαριών.
Φυσική Γεωγραφία
Η Ζάκυνθος δεν έχει ψηλά βουνά. Το βόρειο και δυτικό τμήμα της θεωρούνται τα πιο ορεινά. Το ανατολικό τμήμα είναι πεδινό. Στο κέντρο περίπου του νησιού υψώνεται το όρος Βραχίωνας με τρεις κορυφές, η υψηλότερη που φθάνει τα 758 μέτρα.
Ποτάμια δεν έχει ή Ζάκυνθος. Υπάρχει μόνο ένας χείμαρρος, του Αγίου Χαραλάμπη.
Το ανατολικό τμήμα του νησιού διαιρείται σε δύο, κυρίως, μεγάλα και εύφορα λεκανοπέδια.

Έδαφος
Η μορφολογία και η σύσταση του εδάφους επιτρέπουν την διάκριση του σε δύο γενικές κατηγορίες:
α) Εδάφη πεδινά: Σχετικά βαθιά εδάφη και από μηχανικής άποψης μπορούν να χαρακτηριστούν σαν μέτρια μέχρι λίγο βαριά, πλούσια σε ανθρακικό ασβέστιο και γόνιμα.
β) Εδάφη Ορεινά: Διαφόρων κλίσεων (5-20%) από αβαθή μέχρι μετρίου βάθους και από χαλικώδη ελαφρά μέχρι μέτρια. Τα εδάφη αυτά είναι αλκαλικής αντίδρασης, φτωχά σε οργανική ουσία και άζωτο και λιγότερο φτωχά σε φωσφόρο και κάλλιο.

\'Ανεμοι
Οι άνεμοι που επικρατούν στο νησί, κυρίως, είναι νοτιοδυτικοί, δυτικοί και βορειοδυτικοί.

Υδρομορφία
Το νερό μειώνεται συνεχώς, λόγω της ύδρευσης του για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων και του μεγάλου αριθμού των επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες. Υπάρχει σημαντικός υδροφόρος ορίζοντας, ο όποιος μπορεί να καλύψει πολλές ανάγκες στην ύδρευση αλλά και στην άρδευση.