Οι Στροφάδες είναι ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών 44 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου. Το μεγαλύτερο νησί είναι η Σταμφάνη με έκταση 2,5 τ. χμ ενώ η Αρπίνα , το δεύτερο σε έκταση νησάκι, έχει έκταση 1,5τ. χμ. Το 35% της έκτασης της Σταμφάνης αποτελείται από δάσος κέδρων, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα της δυτικής Ελλάδος από άποψη έκτασης. Το 15% αποτελείται από καλλιέργειες σιταριού, το 45% καλύπτεται από ακανθώδη βλάστηση και χαμηλούς θάμνους.
Αποτελούν ένα στολίδι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , χάρη στο θαυμάσιο βυζαντινό μοναστήρι, που μόνιασε ο Άγιος Διονύσιος, μνημείο του 12ου αιώνα . Εδώ έχουν καταγραφεί περίπου 250 είδη χλωρίδας , ενώ η ιδιόμορφη πανίδα τους συμπληρώνεται από την μόνιμη παρουσία της θαλάσσιας χελώνας και των δελφινιών .
Οι Στροφάδες έχουν σημαντική αξία ως σημαντικός σταθμός και πέρασμα για τα μεταναστευτικά πουλιά την άνοιξη και ιδιαίτερα τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Είναι η πρώτη στεριά που συναντούν την εποχή της μετανάστευσή τους ανατολικά της Πελοποννήσου από την κεντρική και βόρεια Αφρική. Τα πουλιά όταν φτάνουν στις Στροφάδες είναι εξαντλημένα και πεινασμένα. Πολλά δεν αντέχουν το μεγάλο αυτό ταξίδι και πεθαίνουν από εξάντληση.
Κατά την μεταναστευτική περίοδο περνούν 146 είδη πουλιών , αριθμός που αντιστοιχεί στο 36% των ειδών των πουλιών της Ελλάδας. Ένα χαρακτηριστικό είδος που μεταναστεύει πάνω από τις Στροφάδες είναι το τρυγόνι Streptopelia turtur. Τα τρυγόνια περνάνε μαζικά πάνω από το νησί από τις 15 έως 30 Απριλίου . Το κυνήγι τους αναγκάζει να φύγουν από το νησί κι έτσι χάνουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν. Το κυνήγι έχει απαγορευτεί στις Στροφάδες και ακόμα καταβάλλονται προσπάθειες να επιβληθεί η απαγόρευση αυτή. Ακόμα ένα σημαντικό θαλασσοπούλι φωλιάζει εκεί, ο αρτέμης και έχει υπολογιστεί ότι στη Σταμφάνη φωλιάζουν 60-80 ζευγάρια κάθε χρόνο.
Τέλος, στη θαλάσσια περιοχή υπάρχει παρουσία της φώκιας Monachous-monachous και του ρινοδέλφινου. Όλα αυτά τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά έχουν οδηγήσει στο χαρακτηρισμό των νήσων Στροφάδων ως «Καταφυγίου άγριας ζωής», ως «Περιοχής Προστασίας της φύσης στο πλαίσιο του Ε.Θ.Π.Ζ» αλλά και ως σημαντικής περιοχής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000.