Η Μονή της Παναγίας της Ελευθερώτριας βρίσκεται στο χωριό Λαγοπόδο, δίπλα στο Μαχαιράδο, 12 περίπου χμ βόρεια της πόλης. Εντοπίζεται σε μια πανοραμική περιοχή πολύ κοντά στο Ναό της Αγίας Μαύρας. Ιδρύθηκε το 1962 από τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Γκέλμπεση που σήμερα είναι πνευματικός πατέρας του Ησυχαστηρίου.

Το τέμπλο όμως του ναού είναι παλαιότερο (περίπου 300 ετών) και προέρχεται από την εκκλησία που ήταν σε αυτή την θέση αλλά κατέρρευσε από τους σεισμούς.  Στο εσωτερικό του ναού θα  δείτε το λείψανο των παιδιών που σκότωσε ο Ηρώδης στα Ιεροσόλυμα, πετρώματα από τους Αγίους Τόπους και τον Σταυρό από τον Πανάγιο Τάφο. Η εξωτερική του εμφάνιση θυμίζει αρχαίο κάστρο αφού περιμετρικά του μοναστηριού υπάρχουν πολεμίστρες πάνω στους πύργους. Εντύπωση επίσης προκαλεί η εναλλαγή δυο χρωμάτων, του κόκκινου με το άσπρο που τονίζουν τα παράθυρα και τις αψίδες. Το μοναστήρι διαθέτει εξαιρετική θέα προς το κεντρικό πεδινό κομμάτι του νησιού ενώ είναι κτισμένο ανάμεσα σε κατάφυτους ελαιώνες.

Σήμερα ηγουμένη είναι η  Μοναχή Μαγδαληνή Μπακέα ενώ Ηγουμενοσύμβουλοι είναι η Μοναχή Καψάσκη και Αλεβίζου. Τέλος υπάρχουν 15 Μοναχές. Να θυμάστε ότι οι μοναχές της Ελευθερώτριας φημίζονται για τα υφαντά και τις κουρελούδες που φτιάχνουν στους παραδοσιακούς αργαλειούς τους.