Η Μονή είναι χτισμένη πάνω σε μια απόκρημνη ακτή, και βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νησιού στην περιοχή των Κρημνών (Γκρεμνά), κοντά στο περίφημο "Ναυάγιο". Η περιοχή τόπος επιβλητικός και μεγαλοπρεπής, προκαλεί στον επισκέπτη δέος και ανάταση ψυχής.
Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1535 από τον ιερομόναχο Μακάριο και Μοναχό Βαρλαάμ Μπελέτη. Εδώ ασκήτεψαν επιφανείς εκκλησιαστικοί άνδρες, όπως ο Ιερομόναχος Γεράσιμος Νοταράς (μετέπειτα Άγιος Γεράσιμος, προστάτης Κεφαλληνίας) και ο Ζακυνθινός Θεολόγος και Δάσκαλος του γένους Μοναχός Παχώμιος Ρουσάνος(1508-1553).

Το καθολικό μέρος της Μονής διακοσμήθηκε με εξαίσιες τοιχογραφίες το 1606 από τον Λουκά Ρωμανό που δεν σώζονται όμως σήμερα. Καθώς μπαίνετε στο μοναστήρι στα αριστερά σας θα δείτε τα κελιά των μοναχών, στο κέντρο της αυλής είναι ο πύργος ενώ στα δεξιά βρίσκεται ένα μικρό εκκλησάκι. Ο πύργος της Μονής χτίστηκε το 1561 για την άμυνα των μοναχών από τους πειρατές.
Ένα μονοπάτι μας οδηγεί στην σπηλιά που ασκήτεψε ο Άγιος Γεράσιμος, προστάτης της Κεφαλλονιάς. Σπουδαία υπήρξε η βιβλιοθήκη της Μονής. Δυστυχώς, οι χειρόγραφοι κώδικες του Ρουσάνου φυγαδεύτηκαν στην Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας. Το μοναστήρι είναι κτισμένο ανάμεσα σε ένα μαγευτικό πευκόδασος.

Σήμερα με την πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Χρυσόστομου η Μονή ανοικοδομείται. Τα έργα συντήρησης των ερειπωμένων κτιρίων προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό. Πολλά κειμήλια καταγράφηκαν και συντηρήθηκαν. Ο δρόμος προς την Μονή έχει επισκευαστεί κάνοντας την διαδρομή πιο εύκολη και σύντομη από την πόλη της Ζακύνθου. Η Μονή βρίσκεται λίγο μετά την Αναφωνήτρια, 30 περίπου χμ από την πόλη. Τα κτίρια πλέον της Μονής είναι ηλεκτροφωτισμένα ενώ διαμορφώθηκε και άνετος εξωτερικός χώρος για τους επισκέπτες.

Ακόμα έχει επανδρωθεί το μοναστήρι με μοναχούς και ο μουσειακός χώρος έχει γίνει τόπος άσκησης και μοναστικό κέντρο επανακτώντας την παλιά φήμη του τόπου. Σήμερα διάκονος είναι ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Ρένεσης ενώ οι μοναχοί είναι τρεις.