Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου βρίσκεται στο χωριό Καταστάρι 12 περίπου χμ βορειοανατολικά της πόλης. Είναι μεταβυζαντινή μονή κλειστού σχήματος με καθολικό στο κέντρο ενός περίβολου από κτίσματα και ψηλό μαντρότοιχο που περιλαμβάνει δύο δευτερεύουσες εισόδους.
Η κύρια είσοδος συνδυάζεται με κωδωνοστάσιο. Στο συγκρότημα ανήκει και αμυντικός πύργος κυκλικής κάτοψης κτισμένος σε κορυφή βράχου για να λειτουργεί και ως παρατηρητήριο. Το καθολικό διατηρεί εικόνες του 17ου - 18ου αι. και ξυλόγλυπτα εξαιρετικής τέχνης. Το μοναστήρι του Προδρόμου βρίσκεται κοντά στον οικισμό των Χαρτάτων, στη βόρεια πλαγιά του βουνού Μέλισσα.
Η εκκλησία υπήρχε το 1534 και ξαναχτίστηκε από την βάση της το 1606. Τότε ακριβώς ζωγράφισαν οι αδερφοί Μόσχοι τις ονομαστές τοιχογραφίες που αντέγραψε ο Δ. Πελεκάσης. Στις δυο εσωτερικές πλευρές της εκκλησίας οι Μόσχοι ζωγράφισαν Αγίους, Ασκητές και Προφήτες. Στο τέμπλο υπήρχαν ωραιότατα έργα του Κουτούζη. Μέσα στους αιώνες το μοναστήρι γνώρισε πολλές δόξες. Το 1753 στον περίβολό του είχε δύο εκκλησίες, εφτά σπίτια κι ένα πύργο. Στα μέσα του 19ου αιώνα διέθετε επίσης πλούσιο ιστορικό αρχείο.
Ο ναός, με λαμπρά έργα τέχνης, σώθηκε από το σεισμό του 1953, το μοναστήρι όμως έχει ερημωθεί.

Στις μέρες μας ο Μητροπολίτης Ζακύνθου έχει αρχίσει προσπάθειες συντήρησης και ανακαίνισης της Μονής. Οι εργασίες έχουν πια αρχίσει. Η Μονή διοικείται από τριμελή επιτροπή ενώ ηγούμενος είναι ο Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Παυλάτος.