Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό των Ορθονιών υπάρχει το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλαιώτισσας. Ιδρύθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα στην άκρη μιας χαράδρας, κοντά σε μια σπηλιά που βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας από τον Μοναχό Ιωαννίκιο Κοψιδά. Ο τελευταίος έκτισε εκεί την Μονή η οποία κατείχε βιβλιοθήκη, πλούσια σε βιβλία και χειρόγραφα. Σε βαθιά γεράματα κατέστησε νόμιμο και καθολικό επίτροπό του, τον Ιεράρχη και Ηγούμενο της Αναφωνήτριας Διονύσιο Σιγούρο, μετέπειτα Άγιο και Πολιούχο Ζακύνθου. Το μοναστήρι είναι κτισμένο σε μια καταπράσινη θαμνώδη πλαγιά και είναι περιφραγμένο με τοίχους.
Στη μέση της Μονής βρίσκεται η καθολική εκκλησία. Είναι ένα μεγάλο κτίριο από την αρχή του 16ου αιώνα με δέκα παράθυρα και μπροστά του στέκει ένας εγκαταλελειμμένος ανεμόμυλος. Πάνω από την είσοδο βρίσκεται ένα καμπαναριό ενώ στην αυλή του κτιρίου είναι δύο στέρνες που στηρίζονται σε κολόνες. Από το 1775 υπάρχει ένα σπίτι που χρησιμοποιείται για την φιλοξενία των ξένων από την ταράτσα του οποίου μπορείς να θαυμάσεις την μεγάλα λαγκάδα που εκτείνεται μπροστά του.
Το μοναστήρι κατείχε μεγάλη περιουσία, που του επέτρεψε να οργανωθεί ως κτιριακό συγκρότημα (1674).Σημαντική είναι η αρχαία εικόνα της Παναγίας της Σπηλαιώτισσας, η οποία σύμφωνα με την παράδοση ήταν εκεί κρυμμένη στα χρόνια της εικονομαχίας.
Στην παρούσα εποχή με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Ζακύνθου γίνονται έργα ανοικοδόμησης του μοναστηριού ενώ δεν υπάρχει κανένας μοναχός. Στις 9 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται πανηγύρι με σημαντική συμμετοχή των κατοίκων του χωριού και όχι μόνο. Έξω από το περίφραγμα του μοναστηριού βρίσκεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία.