Το κτίριο της οικογένειας Μεσσαλά  βρίσκεται στη Λιθακιά που απέχει 10 περίπου χμ από την πόλη της  Ζακύνθου και είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχοντικού του νησιού του 19ου αιώνα. Αναστηλώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από την κοινότητα και έκτοτε χρησιμοποιείται  ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Στα χρόνια της Αγγλοκρατίας χρησιμοποιήθηκε σαν δικαστήριο.

Πρόκειται για διώροφο, λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές κτίσμα με τετράρριχτη στέγη. Διατηρεί σε άριστη κατάσταση όλα τα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά εκείνα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική της εποχής στην περιοχή. Χαρακτηρίζεται από συμμετρία στις όψεις, αντιστοιχία ανοιγμάτων ισογείου-ορόφου, όπου φέρουν πέτρινα κορνιζώματα, ξύλινα ανώφλια και μικρούς φεγγίτες στα ανοίγματα του ορόφου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επιμέρους στοιχεία, όπως το κεντρικά τοποθετημένο μπαλκόνι στην πρόσοψη με το έντεχνο παραδοσιακό κιγκλίδωμα, την λίθινη εξωτερική σκάλα ανόδου στον όροφο και τα πέτρινα υπέρθυρα. Αποτελεί ένα από τα λίγα δείγματα της επτανησιακής αρχιτεκτονικής που διασώθηκαν μέχρι σήμερα από τον σεισμό του 1953.