Η δημοτική βιβλιοθήκη του νησιού βρίσκεται στην πλατεία Σολωμού. Η ιστορία της  αρχίζει το 1628, οπού και ιδρύθηκε μέσα στο Κάστρο. Ο μεγάλος σεισμός και η πυρκαγιά που ακολούθησε το 1953 κατάστρεψαν παραπάνω από 33.000 τόμους της σπάνιας συλλογής της, ανάμεσα στην οποία ήταν και έγγραφα του Κολοκοτρώνη, του Λόρδου Βύρωνα.
Το 1954 η βιβλιοθήκη στεγάστηκε προσωρινά στο σχολείο του Άμμου και το 1959 που κατασκευάστηκε το κτίριο του πνευματικού κέντρου μεταφέρθηκε εκεί όπου και παραμένει έως σήμερα.

Οι περισσότερες ελλείψεις της καλύφθηκαν από δωρεές Ζακυνθινών οι οποίοι δώρισαν τις προσωπικές συλλογές τους, που είχαν μεγάλη ιστορική σημασία. Στην δημοτική βιβλιοθήκη μεταξύ των άλλων μπορεί κανείς να θαυμάσει φωτογραφικό υλικό της παλαιάς πόλης, φωτογραφίες που απεικονίζουν το εσωτερικό των παλαιών αρχοντικών και φωτογραφίες ναών. Ακόμα υπάρχουν σπάνια έγγραφα του Αγίου Διονυσίου και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.  Επίσης βρίσκονται σπάνια βιβλία (περίπου 60.000 τόμους) σχετικά με την ιστορία και την λαογραφία του νησιού.

Το ιστορικό αρχείο της  Ζακύνθου με κώδικες και έγγραφα, τα περισσότερα από αυτά είναι ανέκδοτα, το αρχείο του τοπικού τύπου, μινιατούρες με τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες, ενθύμια από τον Β παγκόσμιο πόλεμο αλλά και παλαιότερων περιόδων. Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργεί το "Μουσείο κατοχής και εθνικής αντίστασης".