Σε απόσταση μόλις  δύο χιλιομέτρων από την πόλη βρίσκεται ο λόφος του Στράνη, ακριβώς πάνω στην διασταύρωση που στρίβουμε για την Μπόχαλη. Εδώ ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, ακούγοντας τους κανονιοβολισμούς του Μεσολογγίου, εμπνεύστηκε και έγραψε τον εθνικό μας ύμνο.

Στην μικρή πλατεία, στην θέση που σήμερα δεσπόζει η προτομή του Διονυσίου Σολωμού, υπήρχε το δέντρο στην σκιά του οποίου έγραψε τον < Ύμνο εις την Ελευθερία> και τους <Ελεύθερους Πολιορκημένους>.
Το αρχοντικό του ποιητή βρίσκεται λίγο πιο πάνω προς την κορυφή του λόφου το οποίο διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση ακόμα και σήμερα. Η ομορφιά του τοπίου(καταπράσινος πευκόφυτος λόφος) και η υπέροχη θέα μας βοηθούν να κατανοήσουμε σε ποιο βαθμό αυτά τα στοιχεία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και ενέπνευσαν τον εθνικό μας ποιητή ώστε να δημιουργήσει τα υπέροχα αυτά έργα.

Η πρόσβαση προς τον λόφο του Στάνη είναι πολύ εύκολη και σύντομη από την πόλη. Αξίζει τον κόπο να ανηφορίσετε προς αυτόν γιατί η μαγευτική θέα σε συνδυασμό με το εκπληκτικό φυσικό τοπίο θα σας μαγέψει.